- Şekil 1 Doğru oturma konumu
Güvenli ve rahat bir yolculuk için sürücünün oturma konumunun doğru olması çok önemlidir.
Sürücünün kendi güvenliği ve bir kaza anında yaralanma riskini azaltmak için aşağıdaki ayarları yapmasını öneriyoruz:
Sürücü koltuğunu, göğüs kafesi ile direksiyon simidi ortası arasındaki mesafe en az 25 cm olacak şekilde ayarlayın Şekil 1.
Sürücü koltuğunu, pedallara sonuna kadar basabileceğiniz bir mesafede dizleriniz hafif kırık duracak şekilde ayarlayın DİKKAT!.
Sırtınız tamamen sırtlığa dayanacak şekilde sırtlığı dik bir konuma getirin.
Direksiyon simidi ileri-geri konumunu kolunuz rahat bükülecek ve gösterge tablosu görülecek şekilde ayarlayın.
Direksiyon simidinin en üst noktasına ulaşabileceğinizden emin olun.
Kafalıkları, kafalık üst kenarının başınızın ortası ile başınızın üst tarafı arasında bulunacak şekilde ayarlayın. Bunun mümkün olmaması durumunda, bu pozisyona yaklaşmaya çalışılır Link.
Emniyet kemerini doğru takın Link.
Aracı her an kontrol altında tutabilmek için ayaklarınız daima ayak bölmesinde dursun.
Sürücü koltuğunun ayarlanması Link.
- Doğru oturma konumunda olmayan veya emniyet kemerini bağlamayan bir sürücü hava yastığı tetiklendiği durumda hayati tehlikede yaralanabilir.
- Sürücü koltuğunu, göğüs kafesi ile direksiyon simidi ortası arasındaki mesafe en az 25 cm olacak şekilde ayarlayın Şekil 1.
- Direksiyonu seyir esnasında iki elinizle dış çevresinden ve yanlardan kavrayacak şekilde tutun (saat 9 ve saat 3 konumu). Bu sayede sürücü hava yastığının tetiklenmesi durumunda yaralanma riski azalır.
- Direksiyonu asla saat 12 konumunda veya başka bir şekilde tutmayın (örneğin direksiyonun ortasından). Böyle durumlarda sürücü hava yastığının tetiklenmesiyle kollarınız, elleriniz ve başınız ağır şekilde yaralanabilir.
- Sürücünün ani frenlemede veya kazalarda yaralanma riskini azaltmak için sırtlık aşırı derecede geriye yatmış olmamalıdır! Sırtlık dik bir konumda bulunduğunda ve sürücü, kemerini doğru olarak taktığında emniyet kemerinin ve hava yastığı sisteminin en uygun koruma etkisi sağlanmış olur. Sırtlık ne kadar fazla geriye yatırılmışsa, yaralanma riski hatalı kemer takmış olmaktan ve hatalı oturma konumunda bulunmaktan dolayı o kadar fazladır!
- En uygun korumanın sağlanabilmesi için baş dayamalıklarını doğru ayarlayın.