Audi Q7 Sürücü desteği Akıllı Teknik Elektronik dengeleme...
Elektronik stabilizasyon programı sürüş güvenliğine katkıda bulunur. Savrulma riskini azaltır ve sürüş dengesini iyileştirir. Örneğin aracın aşırı kumandası veya düşük kumandası ya da çekiş tekerleklerinin patinaj yapması gibi sürüş dinamiği sınır durumları ESC tarafından algılanır. Hedefe yönelik fren müdahalesi veya motor torkunun düşürülmesi ile araç stabil hale getirilir. ESC müdahalesinde, gösterge tablosundaki kontrol lambası yanıp söner.
ESC içine aşağıdaki yapı parçaları entegredir:
Antiblokaj sistemi (ABS)
ABS, araç tam olarak durana kadar frenleme sırasında tekerleklerin bloke olmasını önler. Böylece aracın direksiyon hareketi tam frenlemede de mümkündür. Fren pedalına kesintisiz basın - pompalamayın! Ayar işlemi fren pedalının titreşimi ile fark edilir.
Fren asistanı
Fren asistanı durma yolunu kısaltır. Sürücü acil frenleme durumunda fren pedalına hızlı bastığında fren kuvvetini artırır. Bu arada bu riskli durum geçene kadar fren pedalına basılmalıdır. adaptive cruise control* bulunan araçlarda önde giden araca az bir mesafe algıladığında fren asistanı daha hassas tepki verir. Aktive edilmiş ve çalışan bir Gece görüş asistanı* bulunan araçlarda bir uyarı durumunda fren asistanı daha hassas tepki verebilir.
Çekiş-Kontrol-Sistemi (ASR)
ASR tekerlekler patinaj yaparken motorun çekiş kuvvetini azaltır ve kuvveti yolun koşullarına adapte eder. Böylece kalkış, hızlanma ve rampa çıkışları kolaylaşır.
Elektronik diferansiyel kilidi (EDS)
EDS patinaj yapan tekerlekleri frenler ve tahrik kuvvetini diğer çekiş tekerleklerine aktarır. Bu fonksiyon yüksek hızda kullanılamaz.
Fren uygulanan tekerleğe ait fren diskinin aşırı ısınmaması için EDS, olağan dışı bir aşırı yüklenme söz konusu olduğunda, otomatik olarak kapanır. Araç işletime hazır olarak kalır. Fren soğuduğunda EDS otomatik olarak tekrar devreye girer.
Direksiyon önerisi
ESC, direksiyon torkunun değiştirilmesi üzerinden aracın dengesini destekler.
Römork stabilizasyonu*
Römork sallanmaya eğilimli. Çeken araçta ESC üzerinden römorkun sallandığı tespit edilirse, çeken araç ESC tarafından otomatik olarak geciktirilir ve takım stabil hale getirilir Link.
Tekerlek seçmeli tork kumandası
Viraj sürüşlerinde tekerlek seçmeli tork kumandası etkindir. Viraj iç tarafındaki tekerlekler duruma göre hedefe yönelik olarak frenlenir. Bu şekilde virajlardan daha hassas şekilde geçilebilir.
Ardıl çarpışma fren asistanı
„Ardıl çarpışma fren asistanı“ bir kaza anında savrulma riskinin ve diğer çarpışmaların riskinin azaltılmasında yardımcı olabilir. Hava yastığı kumanda ünitesi bir çarpışma algılarsa, araç ESC tarafından frenlenir.
Şu durumlarda araç otomatik olarak frenlenmez:
  • sürücü gaz pedalına basıyorsa, veya
  • ESC, fren sistemi veya merkezi elektrik sistemi arızalıysa.
DİKKAT
  • ESC ve buna ait entegre sistemler de fiziksel sınırları aşamazlar. Bu husus özellikle kaygan ve ıslak zemin için geçerlidir. Sistem devreye girerse, hızınızı derhal yol ve trafik şartlarına göre ayarlamalısınız. Üst düzeyde sunulmuş olan güvenlik seviyesi, emniyet riski almanızı gerektirecek bir koşul olamaz – Kaza tehlikesi!
  • Hızlı yapılan sürüşlerde, özellikle virajlarda ve kaygan veya ıslak zeminde, ayrıca öndeki araçla olan takip mesafesinin kısa olması durumunda, kaza riskinin artacağını dikkate alın. Kazalar, ESC ve buna ait entegre sistemler tarafından da önlenemezler – Kaza tehlikesi!
  • Buzlanmış veya kar tutmuş kaygan zeminde hızlanırken dikkatlice gaz verin. Çekiş tekerlekleri, monte edilmiş ayar sistemine rağmen patinaj yapabilir ve böylelikle sürüş dengesini olumsuz yönde etkileyebilir – Kaza tehlikesi!
Not
  • ABS ve ASR nin kusursuz olarak çalışabilmesi için tekerleklerin tümü aynı tür lastiklere sahip olmalıdır. Lastiklerin farklı dönüş çapları motor performansında istenmeyen bir düşüşe neden olabilir.
  • Tanımlanan sistemlerin ayar işlemlerinde işletim sesleri ortaya çıkabilir.
  • Portbagajların tavan çıtasına montajı sırasında ESC bir sensör üzerinden olası yüklenme ile değişen aracın ağırlık noktasına adapte edilir.